Czy można pić wodę ze studni
Czy można pić wodę ze studni?
Marzec 15, 2019
Filtry do wody z odwróconą osmozą – co to takiego?
Marzec 21, 2019
Filtrowanie wody woda miękka czy twarda

Zarówno woda miękka jak i twarda mają swoich zwolenników i przeciwników. Łączy je także wpływ na nasz organizm oraz sprzęty domowe. Która z nich jest lepszą opcją? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w tym artykule.

Na czym polega filtrowanie?

Zanim przejdziemy do głównej kwestii, przyjrzyjmy się procesowi filtracji. Polega on na usunięciu zanieczyszczeń i szkodliwych substancji, które dostały się do wody podczas przepływu przez domowe rury. Zwalcza także nieprzyjemny zapach chloru, którego sieci wodociągowe używają m.in. do pozbycia się groźnych bakterii, brudu.

Filtrowanie jest przydatnym procesem, gdy chcemy, aby naszym źródłem nawodnienia była woda z kranu. Urządzenia oczyszczające ją z piasku i nadmiaru sodu oraz wapnia można zobaczyć w ofercie polskiego producenta Dafi, który prócz dzbanków i butelek filtrujących posiada również wiele rodzajów filtrów dostosowanych do naszych potrzeb.

Gdzie występuje woda miękka i twarda?

W przypadku wody miękkiej, można ją spotkać „w przyrodzie” podczas parowania. Spadający deszcz odparowuje, a minerały, które wnikną w ziemię, użyźniają ją. Z kolei twardą wodę można spotkać w jaskiniach i naszych kranach. Występuje w niej dużo wapnia, a na skałach można zauważyć specyficzny osad. Wytrąca się sód, który w reakcji z urządzeniami elektrycznymi – czajniki, grzałki, pralki – powoduje ich szybsze zużycie, a w efekcie zepsucie. Sprzęty AGD gromadzą mniejsze ilości wody, psują się, a naprawa staje się coraz bardziej kosztowna.

Filtrować czy zostawić?

Twarda woda ani w teorii, ani praktyce nie jest zbyt zdrowa dla naszego organizmu. Nie pieni się zbyt dobrze, przez co potrzeba większej ilości lub silniejszych detergentów, aby dokładnie doczyścić dane powierzchnie, włosy, sztućce. Przez to skóra głowy szybciej się przetłuszcza, a włosy są łamliwe i „skrzypią” pod palcami, wysuszone jak nasza skóra.

Z kolei woda miękka, którą filtrujemy, dodaje lepszego smaku potrawom, dokładnie oczyszcza skórę, rozpuszcza kosmetyki, które mają lepsze działanie i ogranicza zużycie detergentów. Ponadto nie powoduje powstawania osadu.

Częstym mitem jest to, że przefiltrowana woda miękka jest pozbawiona minerałów. Nie jest to prawdą, gdyż filtry usuwają tylko ich nadmiar odpowiedzialny za twardość wody (np. wspomniany wapń i magnez). Ponadto producent Dafi ma w swej ofercie filtry, które wzbogacają wodę.

Woda miękka ma dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia i żywotności sprzętów elektronicznych, więc warto zaufać urządzeniom filtrującym i samemu przekonać się, jakie jest to proste i efektywne.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok