Czy można pić wodę po odwróconej osmozie
Czy można pić wodę po odwróconej osmozie?
Marzec 11, 2019
Czy filtrowana woda może być szkodliwa

Nawadnianie organizmu jest bardzo ważną czynnością, o której często zapominamy. Szybki tryb życia sprawia, że chętniej korzystamy z gotowych, lecz mniej zdrowych produktów, nierzadko gazowanych i słodkich. W efekcie jeszcze bardziej chce nam się pić. Doskonałym wyjściem jest spożywanie wody, który nawadnia organizm i nie wywołuje nadmiernego łaknienia. Jednak nawet ona wymaga odpowiedniego przygotowania.

Na czym polega filtrowanie?

Picie wody kranowej jest wygodne, prawda? Chlor użyty do oczyszczenia jej w procesie dezynfekcji ogranicza rozwój mikroorganizmów i zabezpiecza przed zanieczyszczeniem biologicznym, ale pozostawia silny, nieprzyjemny zapach. Po uzdatnieniu, woda przebywa w sieci wodociągowej jeszcze kilka dni, zanim trafi do naszych kranów. Przepływając przez rury, „zabiera” ze sobą drobiny rdzy i piasku. Najlepszym sposobem, aby się ich pozbyć, jest filtrowanie. Polega ono na użyciu przeznaczonych do tego filtrów, które mają za zadanie m.in. pozbawić wodę zapachu chloru i usunąć niepotrzebne elementy. W zależności od naszych potrzeb, możemy na przykład wybrać filtr, który wzbogaci wodę o dodatkową dawkę magnezu.

Filtrowanie szkodzi?

Obecnie coraz częściej sięga się po dzbanki i wkłady filtrujące wodę. W dużym stopniu wiąże się to z samoświadomością oraz spróbowaniem przefiltrowanej wody. Mając na uwadze fakt, że szerokie działanie dzbanków filtrujących oczyszcza wodę i nadaje jej lepszego smaku, można stwierdzić, że filtrowanie nie wpływa negatywnie na zdrowie.

Trzeba pamiętać, że proces ten nie wyjaławia wody, pozbawiając jej cennych i potrzebnych witamin i minerałów. Dla porównania – dalecy jesteśmy od podania dzieciom wody kranowej, ale przefiltrowaną możemy dać bez obaw. Nie musimy jej specjalnie przegotować, ani poddać czynnościom uwydatniającym. Wystarczy użyć dzbanka filtrującego wyposażonego w odpowiedni filtr i możemy na dłużej cieszyć się wodą o dobrym składzie, zapachu i smaku.

Dodatkowo filtrowanie wody redukuje jej twardość, dzięki czemu można jej używać np. do żelazka, bez obawy o powstanie osadu, czyli kamienia, który zniszczyłby sprzęt.

Inna alternatywa dla dzbanka?

Jeżeli wybieramy się w dłuższą trasę, ale nie mamy dostępu do prądu, warto zabrać ze sobą butelkę filtrującą. Ma ona kilka wariantów kolorystycznych i pojemnościowych. Poręczne naczynie można przechowywać w lodówce, dzięki czemu wydłuża się czas spożycia takiej wody – standardowo 12 godzin.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok